Veredeling is een proces dat tijd kost. Dat is nu eenmaal de natuur, het duurt een aantal jaar voordat er een nieuw ras is. Maar los van het natuurlijke proces zijn er wel manieren waarop men de ontwikkeling van nieuwe rassen kan versnellen. Bij De Ruiter (onderdeel van Vegetables van Bayer Crop Science) werken ze sinds kort met de 'fast track'-methode waarmee ze nieuwe rassen sneller beschikbaar kunnen maken. Brenda van Diejen, trade partnership specialist, en Leonie Hogendonk, product specialist tomaat bij De Ruiter, vertellen wat dat inhoudt.
ToBRFV zwengelt snelheid aan
Allereerst: waarom zou je fast track rassen willen? Dat heeft deels te maken met ToBRFV. Brenda: "Daardoor moesten veredelaars snel schakelen om resistente rassen op de markt te brengen. Je zag echter dat daarbij soms andere aspecten, zoals houdbaarheid, in het gedrang kwamen. Met de fast track-methode willen we dat zien te voorkomen, door méér tegelijk en versneld uit te voeren."
Maar wat houdt dat dan in, fast track? De natuur kan men immers niet versnellen. "Dat niet, maar de processen eromheen wel. Denk aan smaaktesten, teeltproeven, overleggen met de markt. Met die dingen hoef je niet te wachten tot een nieuw ras volledig is doorontwikkeld. Door met verschillende afdelingen binnen het bedrijf nauw samen te werken in introductie teams, kan je al in een eerder stadium besluiten nemen over nieuwe rassen. Het is echt topsport, maar dan ga je uiteindelijk wel zo snel als Max Verstappen," zegt Brenda lachend.
Fast track rassen komen eraan
Die nieuwe werkwijze bij De Ruiter, waar de focus vooralsnog ligt op de meest gewilde typen en niet zozeer op niche-specialties zoals Coeur de Boeuf, werpt z'n vruchten af. Doordat er jaren van het hele proces zijn 'afgeknabbeld', kunnen er dit jaar vier nieuwe tomatenrassen worden gelanceerd. Snel daarna, zo is de verwachting van het bedrijf, volgen dan nog meer nieuwe rassen.