Onafhankelijk onderzoek bevestigt: nieuwe ToBRFV-resistente rassen van Bayer De Ruiter maken belofte waar

In een onlangs in Proeftuinnieuws verschenen onderzoek speelden twee nieuwe rassen van Bayer De Ruiter de hoofdrol: de vleestomaat DRTH2911 (Ferreira) en de cocktailtomaat DRTC9518. Beide tomatenrassen werden in twee groeikamerproeven besmet met een hoge ToBRFV-concentratie. In deze proeven werd geen virusopbouw gemeten. Mooi nieuws, vindt Jari Boerboom, market development tomaten, bij Bayer De Ruiter.

Productiezekerheid voor telers
Tijdens de groeikamerproeven werden van elk ras vijf jonge planten besmet met een hoge virusconcentratie. Dit gebeurde op een plantleeftijd van elf dagen. In de eerste groeikamerproef werd geen virusopbouw waargenomen en waren er ook geen symptomen. Dit terwijl het in de proef meegenomen niet-resistente ras wel een duidelijke virusopbouw en sterke virussymptomen liet zien. 

“Dit onderzoek bevestigt dat de Intermediate Resistance tegen ToBRFV in onze nieuwste rassen veelbelovend lijkt voor de toekomst: het biedt meer productiezekerheid voor telers”, aldus Jari. “De vermenigvuldiging van ToBRFV wordt aanzienlijk vertraagd dankzij onze resistentie. De uitslag van deze proeven, uitgevoerd in het kader van het B2B-project, hebben we gezien dat er bij een eenmalige infectie geen virusvermenigvuldiging heeft plaatsgevonden.”

Een stevige basis voor een gezond portfolio
Tijdens de herhaling van de groeikamerproef werd op het eerste staalafnametijdstip, veertien dagen na besmetting, een lage virusconcentratie gemeten in vier van de vijf planten. Naarmate de proef vorderde, lieten beide rassen een afname in virusconcentratie zien. Op het eindpunt, 35 dagen na inoculatie, waarbij de planten ongeveer 50 dagen oud waren na het zaaien, werd er geen virus meer gedetecteerd. Ook in de tweede proef vertoonden beide rassen op geen enkel moment virussymptomen. De planten waren groeikrachtig en volumineus. Ze weken niet af van niet-besmette planten. Jari vult aan: “Het niveau van ToBRFV-resistentie dat we momenteel gerealiseerd hebben, vormt een goede basis voor ons portfolio. Bij herhaalde blootstelling aan hoge ToBRFV concentraties, bijvoorbeeld in sterk geïnfecteerde kassen en bij slechte hygiënemaatregelen, is het niet uitgesloten dat in de loop van de tijd nog virusvermenigvuldiging op treedt. Hygiënisch werken zal de komende jaren nog een zeer belangrijk onderdeel blijven van de tomatenteelt. Daarnaast werken we er hard aan om goede agronomische specificaties en een hoog opbrengstpotentieel te handhaven in deze rassen.”

Wageningen opening

Verder op de ingeslagen weg
De huidige resultaten zijn voor Bayer De Ruiter reden de ingeslagen weg te vervolgen. Jari hierover: “In steeds meer segmenten implementeren we ToBRFV-resistentie. Daarmee vinden ook in het komende seizoen diverse externe proeven bij telers plaats. Onze testing- en market development-teams werken samen om op gegevens gebaseerde beslissingen te nemen over de vooruitgang en commercialisering van nieuwe ToBRFV-resistente rassen.” Hierbij zet Bayer De Ruiter ook de nieuwe quarantaine-kas in Wageningen in. “Deze quarantaine-kas ondersteunt het ToBRFV-resistentieonderzoek rondom onze jongste rassen, en het is geweldig om te zien dat de resultaten van het B2B-project in lijn zijn met onze eigen resultaten en verwachtingen.”

Een duurzame oplossing
Omdat het stapelen van meerdere ToBRFV-resistentiegenen een continu proces is, zoeken de trait discovery- en breeding-teams van Bayer De Ruiter voortdurend naar meer resistentiegenen. “Deze stapelen wij vervolgens in onze ouder lijnen. Zo creëren we een duurzame oplossing tegen ToBRFV. Het virus evolueert, en dus wij ook!"

 

Wageningen opening

Meer weten? Neem contact op met uw accountmanager.

This browser is no longer supported. Please switch to a supported browser: Chrome, Edge, Firefox, Safari.