Het minimaliseren van virusverspreiding na detectie

Telen met ToBRFV: Een nieuwe realiteit #2

Het minimaliseren van virusverspreiding na detectie

"“Het virus verspreidt zich via plantmateriaal, water, mensen, apparatuur en via de lucht."
Harmen HummelenVegetables By Bayer Field Quality Lead

Wanneer Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) wordt gedetecteerd, moeten telers de juiste balans vinden tussen doorgaan met hun normale hygiëneniveau óf het nemen van extra hygiënemaatregelen. Dit artikel helpt de juiste balans te vinden en te bepalen welke maatregelen nuttig zijn – en waarom – voor uw kas met tomaten. Het vertragen van de verspreiding van het virus, nadat het is ontdekt, kan mogelijk bijdragen aan een beter gewas en een hogere opbrengst, vergeleken met wanneer er geen actie wordt ondernomen. “Het virus verspreidt zich via plantmateriaal, water, mensen, apparatuur en door de lucht”, zegt Harmen Hummelen; Field Quality Lead bij Bayer, en hieronder geeft hij verdere uitleg over hoe te handelen.

Basisprincipes

Er zijn 3 basisstappen:

  1. Zorg voor een goede plantgroei door het klimaat aan te passen en de gewasstress te verminderen.
  2. Zorg ervoor dat de basishygiëne in acht genomen wordt. Dit betekent bijvoorbeeld, uitgebreid handen wassen, het reinigen van apparatuur en het verminderen van direct contact met geïnfecteerde planten door mensen en apparatuur.
  3. Zorg ervoor dat het virus zich niet meer door de kas verplaatst. ToBRFV wordt mechanisch doorgegeven, wat betekent dat het via verschillende materialen en apparatuur kan 'meeliften' naar de volgende plant. Het is belangrijk om deze transportroutes zoveel mogelijk te blokkeren.

Dit artikel zal zich richten op punt #3.

Mensen en virusoverdracht
Mensen vormen een groot risico voor de verspreiding van het virus. Niet elke persoon vormt hetzelfde risico of beschouwt zichzelf zelfs als een risico. Bewustwording creëren over hoe virusoverdracht plaatsvindt, is de eerste stap op weg naar het beheersen van de verspreiding.

Werknemers vormen de grootste groep die dagelijks met het gewas in aanraking komt. Dit kunnen zowel fulltime- als tijdelijke werknemers zijn. Het kan zijn dat sommige werknemers in verschillende tomatenkassen werken, maar dezelfde auto gebruiken of in hetzelfde huis wonen. Doordat hun persoonlijke bezittingen met elkaar in contact kunnen komen, bijvoorbeeld als schoenen naast elkaar staan of wellicht zelfs als ze schoenen uitwisselen. Dit is een voorbeeld van hoe het virus, via kleding of schoenen, van kas naar kas kan worden verspreid. Sommige werknemers kunnen ook op meerdere locaties werken, zelfs op dezelfde dag.

Werknemers kunnen thuis tomaten kweken of tomaten uit de winkel meenemen voor de lunch. Deze risico's moeten aan de werknemers worden uitgelegd en, indien mogelijk, worden vermeden.

Eigenaren en managers lopen ook een groot risico omdat zij mogelijk de hygiëneprotocollen omzeilen om hun activiteiten snel af te ronden. Maar elke interactie met planten, apparatuur of processen, kan ertoe leiden dat het virus wordt opgepikt en verplaatst. Een snel bezoek van een manager of eigenaar is voldoende om het virus naar een andere plant te helpen verplaatsen. Voor managers, eigenaren en familieleden van eigenaren, is het vaak lastig om zich aan te passen aan een nieuwe manier van werken en niet meer ‘snel’ een kas te kunnen bezoeken.

Externe bezoekers worden altijd beschouwd als een hoog risico, vooral wanneer zij andere tomaten- of tuinbouwlocaties bezoeken. Een deel van deze bezoekers is zich volledig bewust van het risico en neemt goede voorzorgsmaatregelen. Andere bezoekers, zoals aannemers die reparaties uitvoeren of bouwen, zijn vaak niet plant- of 'groen'-minded en zien geen risico's. Beide groepen dienen strikte protocollen te volgen voordat ze de locatie betreden, waaronder het grondig reinigen van apparatuur afkomstig van andere locaties, voordat deze de kas betreedt.

Visualiseer transportroutes van het virus
Het virus verplaatst zich door middel van plantmateriaal, water, mensen, apparatuur en via de lucht. Het virus is niet zichtbaar, dus werknemers kunnen het moeilijk visualiseren of voorstellen. Een handig hulpmiddel kan zijn om een ​​tekening van de kas te maken met alle routes die planten, mensen, water en apparatuur volgen, en welke deuren worden gebruikt.

Al deze stappen kunnen in kaart worden gebracht en worden gebruikt voor een risicobeoordeling. Hoewel veel van deze stappen al bekend zijn bij de teler of technicus, is het ook waardevol om andere betrokkenen, zoals werknemers en managers, hierbij te betrekken. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van alle risico’s, waardoor het risico dat bepaalde stappen in het proces worden vergeten, wordt verminderd.

Door de lijst 1 à 2 keer per jaar door te nemen , blijven mensen alert op de risico's én blijft de beoordeling actueel. Evaluatie kan door het management worden gedaan, echter is het betrekken van de werknemers bij deze evaluatie nuttig, om te horen wat er daadwerkelijk in de kas gebeurt. Ook zullen medewerkers die helpen bij de risicobeoordeling zich meer betrokken voelen, beter opletten en ambassadeurs kunnen zijn voor een betere hygiëne.

Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een plattegrond van een kas. De plattegrond toont looproutes, deuren en desinfectie-punten. Door dit overzicht op groot formaat af te drukken en op te hangen in een gemeenschappelijkeruimte zoals de kantine, wordt de kans dat mensen erover gaan praten vergroot. Het stimuleren van discussie zorgt voor  bewustwording en vergroot de betrokkenheid van mensen, waardoor ze zich beter aan de regels zullen houden.

Afbeelding: Een voorbeeld van een schematische tekening van een kas met alle ‘loop’ lijnen van mensen en apparatuur. Het opstellen van zo’n overzicht kan helpen bij het identificeren van alle mogelijke routes waarlangs een virus de kas kan binnendringen en zich kan verspreiden.

virus spread tobrfv Afbeelding: Een voorbeeld van een schematische tekening van een kas met alle ‘loop’ lijnen van mensen en apparatuur. Het opstellen van zo’n overzicht kan helpen bij het identificeren van alle mogelijke routes waarlangs een virus de kas kan binnendringen en zich kan verspreiden.

Voorbeeld: Risicobeoordelingstabel
Hieronder staan voorbeelden van verschillende risico's, samen met voorbeeldscores voor; Kans dat het plaatsvind (Likelihood), Impact en Risiconiveau (1 is het laagst, 5 is het hoogst). Elk bedrijf zou zijn eigen lijst met risico’s moeten op stellen en de Kans op plaatsvinden, Impact en het Risiconiveau ervan bepalen. Het algehele risico wordt bepaald door de Kans op plaatsvinden te vermenigvuldigen met de Impact.

Risico's

Kans dat het
Plaatsvindt
(1-5)

Impact
(1-5)

Totale risico 
score (1-25)

Risco niveau

Jonge planten

2

5

10

Gemiddeld

Adviseur

3

4

12

Gemiddeld

Werknemers (incl.
tijdelijke)

4

5

20

Hoog

Vogels

2

3

6

Laag

Etc.

 

 

 

 

Als de risico’s bekend zijn, kunnen acties worden gedefinieerd en uitgevoerd.

Extra maatregelen na virusinfectie
Handen wassen en het verwisselen van schoenen en kleding worden op veel locaties beschouwd als basis hygiënemaatregelen. Dit brengt kosten met zich mee, en er kan worden overwogen of deze maatregelen het hele jaar door moeten worden toegepast (met inachtneming van de potentiële kosten van verloren oogsten als gevolg van ToBRFV, die waarschijnlijk hoger zullen zijn dan de kosten van goede hygiëne). Strengere regels gedurende de eerste 3-5 maanden nadat een eerste infectie is geconstateerd, kunnen een goed compromis zijn. Na enkele maanden kan het virus zo wijdverspreid zijn dat de preventieniveaus kunnen worden verlaagd, afhankelijk van de balans tussen kosten en risico’s die een bedrijf wilt nemen.

Het afbakenen van de eerste infectiehaarden is in het begin zeker nuttig. Een hypothese is: dat het virus elke week 2 tot 4 rijen opschuift vanaf de initiële infectie (hotspot), als er géén hygiënemaatregelen worden genomen. Extra hygiëne in deze rijen en het alleen toelaten van gekwalificeerd personeel, vertraagt ​​uiteindelijk de verspreiding.

De ervaring leert ook dat een eerste hotspot vaak enkele weken later gevolgd wordt door nieuwe geïnfecteerde spots. Het virus heeft zich waarschijnlijk al van de eerste hotspot naar andere plekken verplaatst, voordat het zichtbaar werd. Het snel afbakenen van de eerste hotspot kan daarom ook het aantal secundaire infecties verminderen.

Bij een late infectie (bijvoorbeeld 6 maanden na het planten en in de zomer) hebben we gezien dat het verwijderen van de hotspot, door het verwijderen van de planten in de aangrenzende 3-6 rijen, de verspreiding van de infectie kan 'stoppen'. Het verwijderen van planten lijkt heel rigoureus, echter wordt de verspreiding gestopt omdat er geen planten meer zijn, en werknemers niet meer in die rijen komen en dus niet worden besmet. Dit verkleint ook het risico op secundaire verspreiding. Bij oudere teelten kan de balans tussen vernietigen of extra hygiëne in het voordeel zijn van het vernietigen van enkele rijen.

Gescheiden blokken
Een effectieve basismaatregel is om een ​​kas in blokken te verdelen, met per blok eigen mensen en materieel. Het verminderen van het aantal kruisende lijnen tussen blokken vermindert ook de verspreiding van het virus over de hele locatie. De grootte van deze blokken is per bedrijf verschillend en kan afhankelijk zijn van de manier waarop de kas is gebouwd. Als de kas bijvoorbeeld vierkant is, kunnen 4 blokken ideaal zijn. In veel gevallen bewegen de mensen en de geoogste vruchten zich nog steeds over hetzelfde hoofdpad of corridor, wat niet optimaal is, echter wordt de uitwisseling van virussen wel verminderd.

Indien mogelijk, moeten ook karren en oogstkratten aan een speciefiek blok worden toegewezen. Deze werkwijze is niet eenvoudig en de optimale grootte van een blok lijkt tussen de 1 en 5 hectare te liggen. Het concept van blokken kan niet alleen nuttig voor de bestrijding van het virus zijn, maar ook voor het gericht behandelen van alleen aangetaste delen van de locatie.

Een ToBRFV-infectie kan gemakkelijk optreden. Het nemen van voorzorgsmaatregelen én voorbereid zijn, is de eerste stap om maatregelen te nemen die werken en redelijk zijn. Een risicobeoordeling en het creëren van bewustzijn ondersteunen deze aanpak. Over het algemeen geldt dat, hoe later een infectie begint en hoe minder het virus zich verspreidt, hoe beter dit is voor de planten en uiteindelijke opbrengst.

Samen strijden tegen ToBRFV

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) treft tomatenplanten wereldwijd en verspreidt zich razendsnel. Bij Vegetables by Bayer zet ons toonaangevende R&D-team zich in voor het ontwikkelen van duurzame en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen om deze bedreiging het hoofd te bieden. Ontdek de laatste ontwikkelingen en leer hoe u kunt bijdragen aan het voorkomen van de verspreiding van ToBRFV.

This browser is no longer supported. Please switch to a supported browser: Chrome, Edge, Firefox, Safari.